УБИЙЦИТЕ НА ЦВЕТНАТА ЛУНА

Killers of the Flower Moon /2023/
Страна, ВреметраенеСАЩ / 206 мин./
ЖанрДрама , Исторически , Криминален
Премиера20 октомври 2023
Режисьор:Мартин Скорсезе
В ролите:Леонардо ДиКаприо, Робърт Де Ниро, Лили Гладстоун, Джеси Племънс, Танту Кардинал, Джон Литгоу, Брендън Фрейзър, Кара Джейд Майерс, ДжаНей Колинс, Джилиан Дион, Уилям Бело, Луис Канселми, Татанка Мианс

Мартин Скорсезе отново ще докаже недостижимото си величие с може би най-амбициозния си и безкомпромисен проект до момента – епичната криминална драма „Убийците на цветната луна“, разказваща обляната в кръв история на движеното от чиста алчност системно унищожаване на един народ.

Сценаристи на филма са самият Мартин Скорсезе и носителят на „Оскар“ Ерик Рот (Форест Гъмп, Мюнхен), които адаптират базирания на действителни събития бестселър на Дейвид Гран „Убийците от Оклахома и раждането на ФБР“.
В главните роли влизат Леонардо ДиКаприо и Робърт де Ниро, като тяхното участие бележи нов паметен момент в историята на киното, защото макар двамата да са най-честите колаборатори на Скорсезе пред камерата, те за първи път споделят екрана в негов филм. Достойно до тях застава невероятната Лили Гладстоун, която критиката с право вече определи като „душата на филма“.

Действието на Убийците на цветната луна се развива през 20-те години на ХХ век в Оклахома, период, станал известен като „Големият терор“, и проследява историята на племето Осейдж, на което петролът носи огромно богатство и за една нощ превръща хората му в едни от най-богатите в света. Благополучието им привлича бели пришълци, които манипулират, изнудват и крадат всичко, до което могат да се домогнат, преди да прибегнат и до хладнокръвни убийства. В центъра на всичко това е връзката на Ърнест Бъркхарт (ДиКаприо) и индианката Моли Кайл (Гладстоун), която отразява най-добрите и най-лоши страни на хората и техните отношения.