ПИСЪК

Scream /2022/
Страна, ВреметраенеСАЩ / 115 мин./
ЖанрУжаси, Трилър
Премиера14 януари 2022
Режисьор:Мат Бетинели-Олпин, Тайлър Джилет
В ролите: Нев Кембъл, Кортни Кокс, Дейвид Аркет, Марли Шелтън, Мелиса Барера, Джена Ортега, Дилън Минет, Джак Куейд

Една от най-емблематичните икони на слашъра – Гоустфейс се завръща на големия екран в изцяло нов „Писък“ (след едноименния хорър хит от 1996 г. на Уес Крейвън). 25 години след като поредица от брутални убийства шокира жителите на малкото и спокойно градче Уудсбъро, нов убиец надява емблематичната маска на Гоустфейс и започва да избива група тийнейджъри, възкресявайки тайни от смъртоносното минало на града.

Ветераните от няколко сблъсъка с различни проявления на безмилостния Гоустфейс – Сидни Прескот, Гейл Уедърс и Дюи Райли – се събират отново в опит да разкрият мистерията и да спасят младежите и себе си преди да е станало твърде късно. Този път обаче има нещо различно: правилата на играта за оцеляване са вече други!

Историята на Сидни Прескот е продължена за новото поколение, което за първи път се сблъсква с Гоустфейс. Филмът комбинира ужаси, трилър, мистерия, комедия и не на последно място – постмодерна хорър сатира, запазената марка на франчайза, с множество попкултурни и жанрови препратки, което гарантира неповторимо изживяване за всички в киносалоните. Сценаристът на първите четири филма от поредицата Кевин Уилямсън се завръща като изпълнителен продуцент. В ролите на емблематичните Сидни, Гейл и Дюи се завръщат звездите на поредицата Нев Кембъл, Кортни Кокс и Дейвид Аркет.