ВИКИНГЪТ

The Northman /2022/
Страна, ВреметраенеСАЩ, Великобритания/140 мин./
ЖанрЕкшън, Приключенски, Трилър
Премиера22 април 2022
Режисьор:Робърт Егърс
В ролите:Александър Скарсгард, Никол Кидман, Клес Банг, Аня Тейлър-Джой, Итън Хоук, Бьорк, Уилем Дефо, Ингвар Сигурдсон, Ралф Инесън, Кейт Дики

Началото на X век в земите, наричани днес Исландия. Принцът на викингите Амлет (Александер Скарсгард) тръгва да търси справедливост и отмъщение за убития си баща.

Базирана на древна скандинавска легенда, историята разказва за млад викингски принц, тласнат по пътя на отмъщението, след като става свидетел на убийството на баща си, загинал от ръката на неговия собствен брат. За да сбъдне предопределението си и да се превърне в господар на собствената си съдба, Амлет трябва да преодолее опасностите на красивата, но непрощаваща природа на Исландия, да се бие с вражески кланове и да се изправи пред могъщите и мистериозни сили от митовете и легендите на викингите, а накрая да се изправи срещу най-големия си враг – собствената си кръв.

На какво е способен и колко далеч може да стигне човек, жадуващ за справедливост? Филмът е уникално пътешествие през богатството на скандинавския фолклор, което ни предлага епично преживяване. В ролите са още Никол Кидман (като майката на Амлет, кралица Гудрун), Аня Тейлър-Джой (като Олга от Брезовата гора), датският актьор Клес Банг (чичото на Амлет – Фьолнир), Итън Хоук (бащата на Амлет – крал Аурвандил Вар Равен) и Уилем Дефо (Хеймир глупака).