18 % СИВО

18% Grey /2020/
Страна, ВреметраенеБългария, Великобритания, Германия, Северна Македония, Сърбия, Белгия, Унгария /110 мин./
Жанрдрама
Премиера24 януари 2020
Режисьор:Виктор Чучков-син
В ролите:Рушен Видинлиев, Доля Гавански, Рон Кук, Йокей Емерс, Борис ван Северен, Норман Боуман, Сузане Вюст, Орландо Сийл, Маделин Канон, Самуел Финци и др.

По едноименния роман (2008 г.) на Захари Карабашлиев. Действието е прехвърлено от Америка в Европа.

История-пътешествие на много нива. Следвайки своята мечта, влюбените Захари (Рушен Видинлиев) – български фотограф – и Стела (Доля Гавански) се преместват от Варна в Лондон. Но оцеляването в новата страна не е толкова лесно, а когато жена му го напуска, Зак се отправя на лудо пътешествие от Лондон до Берлин, по време на което среща поредица от необикновени хора.

Това е пътуване, което разкрива истината за неговата изгубена любов, и в крайна сметка го довежда до неудобни открития за самия него.

Виктор Чучков-син:
„18% сиво“ е интимен, див, забавен, тъжен… Филм за съвременния човек, борещ се да намери своето място в света. Това е филм за любов, мечти, загуба, оцеляване и надежди, и пак за любов. Откъде сме и какво не ни достига тук? Какво ни кара да се преместваме на друго място и какво търсим? История за всеки човек. Как градим отношенията ни между мъж и жена при нови условия, и в променен свят. Тези теми не само силно докосват над два милиона български семейства, които имат близки и роднини извън страната ни, но по принцип и чувствителността на съвременния човек който се търси, в свят на несигурност. Едновременно с това филмът е актуален поглед върху противоречива Европа“.