ТЪМНА ДАРБА

The Darkest Minds /2018/
Страна, ВреметраенеСАЩ /104 мин./
Жанртрилър, фантастика, юношески
Премиера3 август 2018
Категория Очаква се категория
Режисьор:Дженифър Ю Нелсън
В ролите: Аманда Стенбърг, Манди Мур, Гуендолин Кристи, Харис Дикинсън, Уолас Лангъм, Голдън Брукс, Марк О'Брайън, Патрик Гибсън и др.

По едноименната първа книга (2012 г.) от тетралогията на американската писателка Александра Бракен.

Бягай. Опълчи се. Разбунтувай се…

След като чумна епидемия убива 98% от американските деца, оцелелите 2% развиват свръхспособности и са преместени в специални интернати. 16-годишната Руби (Аманда Стенбърг) обаче бяга от лагера и се присъединява към група тийнейджъри, бягаща от правителството.

Необичайните способности се описват с цвят: зеленото означава „свръхинтелигентен“, синьто – телекинеза, жълтото – контрол над електричеството, оранжевото – контрол над умовете, червеното – контрол над огъня. Руби е опасно оранжева, а е успяла да избяга от ужасния лагер, в който са изчезвали деца като нея, като се е престорила на зелена…

Когато Руби се събужда на десетия си рожден ден, нещо в нея е различно. Нещо толкова притеснително, че да накара родителите й да я заключат в гаража и да повикат полицията. Нещо, което я изпраща в Търмънд – брутален правителствен „рехабилитационен лагер“. Руби не се превръща в жертва на мистериозното заболяване, което погубва повечето деца в Америка, но тя и останалите като нея оцеляват, като се сдобиват с нещо още по-страховито – умения, които не могат да контролират.

Вече на шестнайсет, Руби е една от опасните. Когато разбира това, тя избягва от Търмънд, което за малко не й коства живота. Сега тя е бегълка, решена да намери единственото безопасно място за деца като нея – Източна река. Тя се присъединява към група деца, избягали от подобен лагер.

Лиъм (Харис Дикинсън), техният смел водач, се влюбва в Руби. Но колкото и да го харесва, тя не може да рискува да се сближи с него. Не и след случилото се с родителите й… Когато пристигат в Източна река нищо не е такова, каквото изглежда, особено мистериозният им водач.