СТЪКЛЕНИЯ

Glass /2019/
Страна, ВреметраенеСАЩ /128 мин./
Жанрпсихо, трилър, ужаси
Премиера18 януари 2019
Категория Очаква се категория
Режисьор:М. Найт Шаямалан
В ролите:Джеймс Макавой, Аня Тейлър-Джой, Брус Уилис, Сара Полсън, Самюъл Джаксън, Люк Кърби, Спенсър Трийт Кларк, Шарлейн Удард и др.

Ожесточен сблъсък на светове – светове извън границите на познатото и възприемано за нормално човешко съзнание, светове, които крият дълбока ярост, по детски силна нужда от внимание и грозна непредсказуемост във всяко действие. Този трилър обединява сюжетните линии и бележи кулминацията на филмите „Неуязвимият“ (2000) и „На парчета“ (2017) – с брутална и изцяло нова развръзка, подчинена на търсените истини, необратимите последствия и капана на чувството да бъдеш неразбран. Следвайки финалните събития от втория филм, попадналият в затвора Илайджа Прайс / г-н Стъкления (Самюъл Джаксън) притежава тайни, които са важни за Дейвид Дън (Брус Уилис) и за Кевин Кръм (Джеймс Макавой). Дън преследва свръхсъществото на Кръм – Звяра, сблъсъците им ескалират, докато сенчестото присъствие на Прайс е като на диригент, манипулиращ тайните…

Историята проследява Дън, който е по петите на свръхчовешкото проявление на Кръм. У Кръм живеят множество самоличности, а у Дън е налице маниакално желание да проследи събитията и да запознае света със свръхчовешките сили у хората. След поредица от ескалиращи сблъсъци между двамата, сенчестото присъствие на познатия под псевдонима „Стъкления“ започва да изплува като оркестратор, който знае тайни, критични и за двамата мъже и няма да се поколебае да ги използва.

Дън и Прайс-Стъкления идват от „Неуязвимият“, а Кевин Уендъл Кръм с множеството самоличности, които живеят у него – от „На парчета“. Кейси (Аня Тейлър-Джой) пък е единствената пленничка, оцеляла от срещата със Звяра. Спенсър Трийт Кларк и Шарлейн Удард отново се завръщат към ролите си от първия филм – на сина на Дън и майката на Прайс.