СВОБОДЕН ИГРАЧ

Free Guy /2021/
Страна, ВреметраенеСАЩ,/ 115 мин./
Жанрекшън, приключенски, комедия, фантастика
Премиера13 август 2021
Режисьор: Шон Леви
В ролите:Райън Рейнолдс, Тайка Уайтити, Джоди Коумър, Уткарш Амбудкар, Джо Кийри, Лил Рел Хаури и др.

Касиерът в една банка (Райън Рейнолдс) осъзнава, че е второстепенен играч в отворената световна видеоигра „Free City“, която скоро предстои да приключи. С помощта на аватара Молотовка (Джоди Коумър), той се мъчи да накара създателите на играта да не „закрият“ света.

Какво, ако светът около нас беше видеоигра? Ако настъпи време, в което трябва да определяме действията си спрямо виртуални правила за оцеляване? Звучи вълнуващо и малко страховито… Ставаме свидетели на необичайни случки в иначе обичайното ежедневие на банковия касиер Гай. От обикновен служител, подвластен единствено на стриктния служебен график и типичната за големия град динамика, Гай се превръща в супергерой на новия свят, който обръща живота му за секунди. Време е той да заеме възловата роля на Свободен играч и да влезе в „играта“, която ненадейно оживява навсякъде около него. Супергерои с необикновени сили, сложни мисии и препятствия за преодоляване и едно следващо ниво, което ще ни изненада, стига да успеем да преминем настоящето.

Всяка стъпка на иначе спокойния и праволинеен банков служител е съпроводена от неконтролируем хаос. Нестихващ екшън, изненадващи появи на всевъзможни нови герои, преплитане на реалност и фикция създават динамични обрати през цялото време и са част от вълнуваща история, която превръща иначе паралелния гейминг свят в действителност. А дали виртуалната реалност всъщност не е еквивалент на света, който познаваме? Може би са напълно идентични, но рамките и правилата, наложени от една видеоигра, са далеч по-строги и некомфортни. Животът наистина е игра, но филмът ни дава различна перспектива за това, как можем да я владеем. Показва ни как да бъдем главни герои в живота си и ни припомня, че светът винаги има две лица. Въпрос на избор е кое да припознаем като свое. Сериозните теми са поднесени с вкус, хумор и много поуки.