ПЪРВИЯТ ЧОВЕК

First Man /2018/
Страна, ВреметраенеСАЩ /138 мин./
Жанрбиографичен, драма, исторически
Премиера12 октомври 2018
Категория Очаква се категория
Режисьор:Деймиън Шазел
В ролите: Райън Гослинг, Джон Бърнтол, Клеър Фой, Пабло Шрайбър, Джейсън Кларк, Патрик Фюджит, Кори Стол, Кайл Чандлър, Шей Уигъм, Кристофър Абът и др.

По биографичната книга „First Man: The Life of Neil A. Armstrong“ (2005 г.) на американския историк проф. Джеймс Хансен.

Откъс от живота на астронавта Нийл Армстронг (Райън Гослинг). Сюжетът е посветен и на легендарната космическа мисия, с която той става първият човек, стъпил на Луната – на 20 юли 1969 г. Провокиращ съзнанието филм с две отправни точки в своя емоционален спектър – жесток сблъсък между професионалните стремежи и обикновения човешки страх от неизвестното.

Това е една от най-опасните и драматични мисии в историята на човечеството – завладяващата действителна история на астронавта и проекта на НАСА, да изпрати човек на Луната и да го върне благополучно жив на Земята. Емоционалният сюжет се фокусира върху живота на Армстронг (1930-2012) и семейството му в периода 1961 – 1969 г., когато тече най-усилената подготовка и изпълнението на мисията. В ролята на съпругата му Джанет влиза Клеър Фой.