ПЪРВАТА ПОЛИЧБА

The First Omen /2024/
Страна, ВреметраенеСАЩ, Италия /120 мин./
ЖанрУжаси
Премиера5 април 2024
Режисьор:Аркаша Стивънсън
В ролите:Нел Тайгър Фрий, Тауфик Бархум, Соня Брага, Ралф Инесън, Бил Най

През 1976 година Ричард Донър режисира емблематичната първа част от успешния франчайз „Поличбата“, в която светът се запознава с Деймиън – младия потомък на самия Дявол.

Психологическият хорър „Първата поличба“ ни връща назад във времето, за да ни разкрие зловещите събития, съпътстващи инкарнацията на абсолютното зло.

Действието на Първата поличба се развива през 1971 г. и се фокусира върху Маргарет – млада американка, изпратена в Рим, за да започне нов живот в служба на църквата. Във Вечния град тя се сблъсква с мрак, който я кара да постави под съмнение собствената си вяра, и открива ужасяващ заговор, чиято цел е рождението на Антихриста.

Но филмът не е просто поредното завръщане към миналото. Целта на създателите му е да разкажат история, която сочи както към миналото, така и към настоящето – филм, чиито теми са едновременно вечни, но и актуални.
Продуцентът Дейвид С. Гойър (Черният рицар, Хелрейзър) споделя, че за него „жанровите филми работят най-добре, когато функционират като мрачни огледала, които отразяват съвременните ни тревоги“ и твърдо вярва, че Първата поличба има какво да добави към доста наболели теми от обществения дискурс.