ОПЕНХАЙМЕР

Oppenheimer /2023/
Страна, ВреметраенеВеликобритания, САЩ / мин./
ЖанрБиографичен, Драма, Исторически
Премиера21 юли 2023
Режисьор:Кристофър Нолан
В ролите:Килиън Мърфи, Емили Блънт, Мат Деймън, Робърт Дауни мл., Флорънс Пю, Рами Малек, Джош Хартнет, Кенет Брана, Джак Куейд, Гари Олдман, Скот Граймс, Олдън Еренрайк, Дейн ДеХаан, Густаф Скарсгард, Матю Модийн, Оливия Търлби, Тони Голдуин, Кейси Афлек, Дейвид Кръмхолц

По биографичната книга „American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer“ („Опенхаймер – Американският Прометей“, 2005 г.) на американските автори Кай Бърд (журналист) и Мартин Шъруин (историк).

Филм за американския професор по теоретична физика Джулиъс Робърт Опенхаймер (1904 – 1967), директор от 1943 до 1945 г. на секретната лаборатория „Лос Аламос“, известна още като „Проект Y“ и администрирана от Калифорнийския университет по време на проекта „Манхатън“ и за неговия принос в създаването на атомната бомба. Сюжетът се фокусира както върху турбулентния личен живот на Опенхаймер, така и върху ролята му в „Манхатън“ и отношенията му с колегите, политиците и военните.

В ролята на Опенхаймер – Килиън Мърфи. Емили Блънт играе съпругата на Опенхаймер – биолога и ботаник Катрин „Кити“ Опенхаймер, Мат Деймън е в ролята на директора на проект „Манхатан“ генерал-лейтенант Лесли Гроувс, Робърт Дауни мл. представя председателя на Комисията за атомна енергия – Луис Строс.

Около енигматичния човек в центъра на събитията се оформя парадокс: той рискува да унищожи света, за да може да го спаси. Полемичният американски физик се обявява впоследствие за строг международен контрол върху ядреното оръжие, но се превръща в една от най-знаковите жертви на антикомунистическата истерия в САЩ по времето на маккартизма 1947-1958 г.

За първи път в историята, части от филма са заснети на черно-бяла аналогова IMAX лента, което добавя допълнителен елемент на достоверност и оригиналност към впечатляващата продукция.