МУЛАН

Mulan /2020/
Страна, ВреметраенеСАЩ, /115 мин./
(дублиран и субтитриран на български език)
Жанрдрама, екшън, приключенски, семеен
Премиера11 септември 2020
Режисьор:Ники Каро
В ролите:В ролите: Лю Ифей, Джет Ли, Дони Йен, Джейсън Скот Лий, Йосон Ан, Уткарш Амбудкар, Рон Юан, Ци Ма, Розалинд Чао, Гонг Ли и др.

Игрален римейк на едноименната анимация от 1998 г., по китайска поема от VI век.
Премиера в стрийминг платформата Disney+: 04.09.2020 г.

Китайско момиче се преструва на воин-мъж, за да спаси стария си баща. Мулан (Лю Ифей) самоотвержено влиза в битка със завоевателите на Китай на мястото на баща си, защитавайки честта на семейството и народа си.

Императорът на Китай издава указ, че по един мъж от всяко семейство трябва да служи в армията, за да защитава страната от нашествията на севера. Тогава Хуа Мулан, най-голямата дъщеря на уважаван воин, предприема стъпки, за да заеме мястото на болния си баща. Традиционно облекло, приказни градини, царствен дух и непренебрежими семейни закони посрещат задаващото се размирно време в автентичната атмосфера на величествения Китай.

Семейството на Мулан я подготвя за щастлив семеен живот, а на годеника си е представена като тиха, сдържана, изящна и дисциплинирана. Тя обещава, че няма да посрами родата – и се преоблича в мъжки дрехи, присъединява се към воините и тръгва на опасен поход в подножието на заснежени гори, за да спре нашествието на хуните. Съпровожда я забавна и приказлива птица-феникс (дракончето Мушу в оригиналния филм).

Маскирана като мъж на име Хуа Джун, Мулан изучава всяка част от пътя на истинските воини и впряга цялата си вътрешна сила, за да развие потенциала си. Тя отказва да бъде просто една съвършена част от неизменните семейни и дори национални традиции, приемайки брак, предварително уговорен от баща й. И решава да се бие наравно с мъжете в родината си. След изключително тежка подготовка по бойни изкуства, тренировка на духа и уменията, смелото момиче щя трябва да защити дръзкото решение, което взима, а именно – да се превъплъти в мъжки образ и да го защитава докрай.

Това епично пътешествие ще превърне Мулан в легендарен воин и ще й спечели уважението на цялата нация и гордостта на баща й. Но пътят няма да е лек…

В ролята на китайския император е Джет Ли, Дони Йен се превъплъщава в командира капитан Тунг (Шанг в анимацията), учител и командир на Мулан, а като злодея – безмилостния предводител на хуните Бьори кан (Шан Ю в оригиналния филм) ще видим Джейсън Скот Лий. Властната вещица Шиан Лан се играе от Гонг Ли.