ИГРАЧ ПЪРВИ, ПРИГОТВИ СЕ

Ready Player One /2018/
Страна, ВреметраенеСАЩ /140 мин./
Жанрекшън, приключенски, трилър, фантастика
Премиера30 март 2018
Категория Очаква се категория
Режисьор:Стивън Спилбърг
В ролите:Марк Райлънс, Тай Шеридан, Хана Джон-Кеймън, Ти Джей Милър, Саймън Пег, Бен Менделсон, Оливия Кук, Джулия Никсън, Кае Алекзандър, Лина Уейт, Ралф Инесън и др.

По едноименния роман (2011 г.) на американския писател Ърнест Клайн.

Годината е 2044-та, когато умира създателят на мултиплейър онлайн играта „Оазис“ Джеймс Холидей (Марк Райлънс). Той е записал видео, в което призовава почитателите й да намерят неговото „великденско яйце“, срещу което ще възнагради намерилия го със своето наследство. Заложил е няколко пъзела, чието разгадаване осигурява гигантско богатство и невъобразима мощ.

Младият Уейд Уотс (Тай Шеридан) и без това търси бягство от тягостното ежедневие във виртуалната утопия – в нея можеш да си всеки, да живееш навсякъде, да се влюбваш при това на всяка една от 10 000 планети. Заедно с милиони други, той от години мечтае да разгадае пъзелите и да намери „лотарийния билет“. Намира първия ключ и се включва в голямата надпревара… Свед 5 години той се оказва срещу корпоративни хищници, готови на всичко за парите не само в играта, но и в реалния живот.

Единственият жокер към загадките на Холидей е негова страст – попкултурата от края на XX век. След като Уейд се натъква на първата загадка, целият свят се мобилизира и хиляди конкуренти се включват в Лова. За Уейд не остава друг начин да оцелее, освен да спечели. За целта той обаче трябва да напусне виртуалното съществуване и да се впусне в реалния живот и в реалната любов.