ДОКТОР СЪН

Doctor Sleep /2019/
Страна, ВреметраенеСАЩ /153 мин./
Жанружаси
Премиера8 ноември 2019
Категория Очаква се категория
Режисьор:Майк Фланаган
В ролите:Юън Макгрегър, Ребека Фъргюсън, Джейкъб Трембли, Брус Грийнууд, Кайли Къран, Зан Маккларнън, Алекс Есо, Карл Лъмбли, Джослин Донахю и др.

По едноименния роман (2013 г.) на американския писател Стивън Кинг.

40 години след ужасяващия му престой в хотел „Панорама“ от „Сиянието“ (романа от 1977 г., филма от 1980 г.), възрастният вече и алкохолизиран писател Дан Торънс (Юън Макгрегър) все още е осакатен от травмиращите събития, преживени там като дете и е преследван от собствените си демони. Той всячески се опитва да намери мир и въведе ред в живота си. Успява да си намери работа в старчески дом, където успокоява хората в техните последни мигове. Така започват да го наричат „д-р Сън“.

Неговите опити обаче са обречени в момента, в който среща Абра Стоун (детето-актриса Кайли Къран) – младо момиче с изключителна дарба като неговата, наречена „сияние“. Чрез мистичната им психична връзка тя го търси за помощ срещу безмилостната Роуз Шапката (Ребека Фъргюсън) и нейните последователи в сектата-култ „True Knot” („Верни на възела“) – зли вампироподобни номади, които пируват със сиянието на невинните в търсене на вечен живот. Силите им нарастват, като „вдишват“ енергията на другите, излъчвана от тях тогава, когато достигат до болезнена смърт. Те изглеждат безобидни, повечето са стари и сякаш са вързани за своите каравани. Но всъщност са полу-безсмъртни същества

Заедно, Дани и Абра се впускат в брутална битка на живот и смърт срещу Роуз и злокобното й племе. Невиността и смелостта, с която Абра използва сиянието си, принуждават Дани да освободи своята дарба и да се пребори с миналото и страховете си, да спаси душата на Абра и да успокои собствените си демони.